Produkty bezglutenowe, których spożywanie konieczne jest tylko przez niewielką część społeczeństwa, są często niezwykle wartościowe. Dotyczy to przede wszystkim grupy produktów, do jakich należy mąka bezglutenowa i rozmaite wypieki powstające na jej bazie, z których wiele zawiera cenne ziarna. Dlatego też chlebem bezglutenowym powinny zainteresować się nie tylko osoby, które muszą bezwzględnie przestrzegać diety bezglutenowej, ale i te, które po prostu pragną odżywiać się zdrowo i tryskać energią.

Mąka bezglutenowa – jaka najlepiej nada się na chleb?

Mąka bezglutenowa może być wykonana z bardzo wielu gatunków roślin. Wspólną cechą różnych mąk bez glutenu i powstałego z nich pieczywa jest to, że są one o wiele zdrowsze, gdyż są skarbnicą cennych mikroelementów i substancji odżywczych. Z powodu braku glutenu ciasto przygotowane z mąki bezglutenowej jest jednak mało sprężyste, gdyż w zwykłej mące to właśnie gluten nadaje specyficznych właściwości i pulchności surowemu ciastu.

Do pieczenia chleba bezglutenowego najczęściej wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, mąkę z tapioki, czy mąkę gryczaną. Tak naprawdę z większości mąk bezglutenowych można wykonać chleb, jednak niektóre bardziej nadają się do ciast i innych słodkich wypieków niż do chleba. Mąki bezglutenowe charakteryzują się wysoką zawartością minerałów, witamin i cennego błonnika.

Ziarna – cenny dodatek do chleba z mąki bezglutenowej

Do chleba z mąki bezglutenowej najczęściej dodaje się ziarna. Często zdarza się, że dany chleb wykonany jest wyłącznie z samych ziaren, ewentualnie z niewielką ilością mąki, która wtedy pełni jedynie rolę spoiwa. Ziarna są niezwykle bogate w dodatkowe substancje odżywcze, takie jak błonnik, białko, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele innych kluczowych składników. Często spotykanymi w chlebie bezglutenowym ziarnami są pestki dyni, siemię lniane, czy ziarna słonecznika, jednak i tu kreatywność firm produkujące takie pieczywo jest wręcz niesamowita.

Mąka bezglutenowa jest niezwykle łatwo dostępna i coraz częściej wchodzi pod polskie strzechy, stąd zwiększone zainteresowanie samodzielnym wypiekiem chleba, co jest nie tylko ciekawym doświadczeniem i pożytecznym hobby, ale także prowadzi do sporych oszczędności. Kupując mąkę bezglutenową, warto jednak upewnić się, czy na pewno nie zawiera ona sztucznych dodatków i konserwantów, bowiem niektórzy producenci wzbogacają mąki w ten sposób. Idealna mąka to taka, której jedynymi składnikami są tylko rośliny, dlatego trzeba zawsze dokładnie przeczytać jej skład.

People obraz autorstwa freepik - www.freepik.com