Jedną z większych niedogodności na diecie bezglutenowej jest zakaz jedzenia ciast. Nie można kupić ciasta w sklepie spożywczym czy w cukierni, by delektować się nim w domu. Na odstępstwo od diety nie zawsze można sobie pozwolić. To zależy od jej przyczyny. Rezygnacja z ciast nie jest jednak konieczna. To dotyczy tylko niektórych. Bezpieczne ciasto można upiec w domu. Potrzebna będzie do tego przede wszystkim specjalna mąka.

Mąka na ciasta – taka bez glutenu

Najczęściej do ciast i innych wypieków dodaje się pszenną. Ta jest na diecie bezglutenowej zakazana. Wiele innych też, ale można poszukać mąki bezglutenowej. Robi się ją z takich produktów żywnościowych, które w naturalnej swojej postaci nie mają w sobie glutenu. Popularna mąka bezglutenowa to np. ryżowa, kukurydziana czy amarantusowa. Można jeść wszystko, co do tej pory, czyli:

  • ciasta,
  • ciasteczka,
  • pączki,
  • naleśniki.

Ich smak może być nieco inny, czasem też konsystencja, ale są pyszne. Przejście na dietę bezglutenową oznacza eksperymentowanie w kuchni. Zamienia się jedne produkty na inny. By wypiek się udał, można korzystać z gotowych przepisów na ciasta bezglutenowe.

Czy mąka bezglutenowa wystarczy?

Ciasta robi się z różnych składników. Mąka jest najważniejsza, ale nie tylko ona musi być bez glutenu. Cóż z tego, że użyta zostałaby mąka bezglutenowa, gdyby zanieczyszczone tym białkiem były inne składniki? Takie ciasto nie byłoby bezpieczne dla kogoś na diecie bezglutenowej. Z dużą ostrożnością trzeba dobierać wszystkie składniki ciasta. Nie mają glutenu jajka czy świeże owoce. Co do innych produktów, to warto się zawsze upewniać. Można korzystać ze specjalnej żywności bezglutenowej. To najbezpieczniejszy wybór. Znajdzie się ją w sklepach ze zdrową żywnością.

Czy to na pewno wypieki bezglutenowe?

Do wypieków bezglutenowych potrzebne są produkty, w których tego składnika nie ma. Konieczna jednak jest ostrożność w odniesieniu do takich, które pochodzą z zakładów produkcyjnych. Mąka bezglutenowa to nie tylko taka, która jest z czegoś, co tego białka nie zawiera. W czasie produkcji mogła zostać zanieczyszczona glutenem. Dlatego trzeba wybierać produkty ze specjalnymi oznaczeniami. Ostrożność jest też potrzebna, kiedy chce się zjeść ciasto u kogoś. Trzeba rozpoznać, czy taka osoba ma świadomość, co to jest produkt bezglutenowy.

Na diecie bezglutenowej można delektować się ciastem, ale nie tym z supermarketu. By wypieki były nie tylko smaczne, ale i bezpieczne, można je zrobić samodzielnie. Na początku to nie musi być nic skomplikowanego. Sukces kulinarny zachęci do dalszych działań.

Background obraz autorstwa freepik - www.freepik.com